Mănăstirea VORONA are nevoie de ajutorul dumneavoastră pentru următoarele:
IBAN: RO97RNCB0041041210480001
CUI: 11525812
BANCA B.C.R. BOTOSANI
Mănăstirea Vorona datează din secolul al XVI-lea, fiind situată la o distanță de 23km de orașul Botoșani, în mijlocul unor codri seculari.
Mănăstirea Vorona a fost înființată și locuită o perioadă îndelungată de timp de călugări, iar în prezent obștea este alcătuită ddin călugărițe. Liniștea din acest colț de natură binecuvântat de Dumnezeu i-a determinat pe călugări să pună bază vieții monarhale în acest așezământ. Aceștia, pe lângă chiliile lor modeste au construit și o bisericuță mică din lemn cu hramul "Nașterea Maicii Domnului" care, după un secol s-a deteriorat și a fost demolată; în prezent a rămas doar Sfânta Masă drept mărturie.
În 1968, Înalt Prea Sfințitul Arhiepiscop și Mitropolit Dr. Iustin Moisescu a pus baza restaurării mănăstirii cu ajutoare băneștiș totodată, a dispus ca Mănăstirea Vorona să fie locuită de călugărițe (la început puține la număr) și a numit stareță pe Maica stavroforă Teofana Scântei care, de atunci conduce mănăstirea.
În 1982 s-a restaurat în interior biserica "Nașterea Maicii Domnului". În interioru s-a înlocuit pictura veche care a fost deteriorată definitiv cu alta nouă, neo-bizantină, în tehnică fresco, executată de pictorul Nicolae Gavrilean din Humor-
Suceava. S-au înlocuit stranele vechi cu altele noi, sculptate în stejar masiv. Restaurarea bisericii "Nașterea Maicii Domnului" precum și alte reparații s-au executat în timpul și cu sprijinul Înalt Prea Sfințitutlui și a Mitropolitului Teoctist al Moldovei și a Sucevei.
În 1992 a fost restaurată biserica "Adormirea Maicii Domnului". În interior nu fusese pictată niciodată. Tot în acelați an, a fost pictată în stil neo-bizantin, în tehnică tempera tot de către pictorul Nicolae Gavrilean din Humor. S-au înlocuit stranele vechi cu altele noi din lemn de stejar, sculptate. Catapeteasma este cea originală, sculptată în lemn de tisă și pictată în stil neo-clasic de maețtri anonimi. Restaurarea acestei biserici s-a executat în timpul Înalt Prea Sinfțitului Arhiepiscop Dr. Daniel, Mitropolit al Moldovei și Bucovinei.
La biserica Sf. Ierarh Nicolae, care nu a fost niciodată pictată, s-au făcut o serie de reparații și urmează a fi restaurată complet. Există o singură clopotniță pentru toate 3 bisericile. În turnul clopotniței se află 8 clopote de diferite dimensiuni. Clopotul cel mare, cu rezonanță foarte frumoasă a fost donat de domnița Safta Brâncoveanu. Pe lângă chiliile vechi construite între anii 1800-1835. din anul 1980 și până în prezent au fost construite 3 case din cărămidă pentru personalul mănăstirii. Aici se află și un depozit de "Carte Veche" care face parte din Patrimoniul Național al Jud. Botoșani. Acesta s-a înființat prin grija și cu sprijinul Preafericitului Patriarh Teoctist al României, care a adus și alte îmbunătățiri acestei mănăstiri.
Pe lângă regulile de viață monarhală și spirituală, Mănăstirea Vorona a avut și un important rol cultural. Aici au figurat diferite școli, precum școala de pictură, sculptură, de cântări bisericești și de carte românească. De reamintit este faptul că această mănăstire a fost vizitată și de mari personalități, printre care Nicolae Iorga și Mihai Eminescu.
Din punct de vedere administrativ, Mănăstirea Vorona este o așezare monarhală care aduce în conștiința celor ce poposesc aici trecutul nostru istoric, arta și cultura bisericească.
Stareța,
Stavrofora Teofana Scântei